Szarlotka siekana z kremem ananasowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tradycyjna szarlotka sama w sobie jest pyszna. Jednak ta, z dodatkiem kremu ananasowego, to już prawdziwa bajka. Szarlotka jest niesamowicie aromatyczna i tak delikatna, że wprost rozpływa się w ustach. Gorąco polecam smakoszom kruchych ciast z owocami. Przepis autorski Esmeralda Ze Smakiem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Szarlotka siekana z kremem ananasowym



    6
    SKŁADNIKI: Kwadratowa blaszka 20x 20 cm;
    czas przygotowania ok, 90 minut

    Ciasto:

    125 g zimnego masła
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    100 g drobnego cukru
    2 żółtka
    1 łyżka cukru waniliowego domowego
    1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

    Jabłka i krem ananasowy:

    3-4 duże jabłka golden
    1 łyżeczka masła
    50 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego domowego
    1 łyżeczka cynamonu
    4 goździki
    łyżka soku z cytryny
    250 g kremu ananasowego "Curd ananasowy"
    cukier puder do posypania


    .

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka siekana z kremem ananasowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto, dokładnie posiekać nożem. Nie gnieciemy!
    Można wykorzystać do siekania blender lub Termomix. Powinna powstać drobna kruszonka.
    Dno blaszki lub tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
    Wysypać połowę kruszonki i lekko ugnieść. Wstawić na 20 minut do lodówki lub zamrażalki
  • 2. Przygotować jabłka:
    Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plasterki. Skropić cytryną.
    Na czystą patelnię wsypać cukier, dodać masło, goździki i pokrojone jabłka. Dusić ok. 10-15 minut. Na koniec wsypać cynamon i wymieszać.
  • 3. Blaszkę z kruszonką podpiec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku 180'C ok. 20 minut.
    Na gorący wyłożyć ciepłe jabłka, wyrównać ich powierzchnię i rozsmarować krem ananasowy.
    Krem można lekko podgrzać, łatwiej nam się rozprowadzi.
    Posypać całość pozostałą kruszonką. Piec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku 180'C przez ok. 35 minut.
    Upieczony pozostawić w blaszce do wystudzenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować