Szarlotka serowa na kakaowym spodzie

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne i nie skomplikowane ciasto na każdą okazję, polecam :)

Składniki:

  • biszkopt: 3 jajka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki kakao
    50 g czekolady mlecznej

    masa serowa: 500g twarogu na serniki
    3 jajka
    100g masła
    3/4 szklanki cukru

    masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek
    2 galaretki pomarańczowe
    2 łyżki cukru
    cynamon

    dekoracja: bita śmietana







Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Szarlotka Desery

Szarlotka serowa na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, Stopniowo dodawać żółtka i cukier, zmiksować. Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Na koniec połączyć z roztopioną czekoladą. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr.26 cm. Piec 20 minut w 170 st.
  • ciasto przed pieczeniem 2. Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Ucierając dodawać po łyżce twaróg. Pianę z białek ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową. Masę przelać na kakaowy biszkopt i piec jeszcze 40 minut w 160 st. Ostudzić.
  • prażone jabłka 3. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę i uprażyć ze szklanką wody na głębokiej patelni do miękkości jabłek. Wymieszać z cynamonem i cukrem (jeżeli jabłka są słodkie możemy pominąć cukier). Do miękkich jabłek dodać suche galaretki i jeszcze chwilę podgotować, aż masa zgęstnieje. Stężałą masę jabłkową przełożyć na masę serową i wstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny ( a najlepiej na całą noc). Na koniec udekorować kleksami z bitej śmietany. Smacznego!


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować