W tej szarlotce wszystko jest proste, składniki szybko zagniatamy, chłodzimy, a następnie wszystko ścieramy na tarce i gotowe, potem tylko czekać aż się upiecze i można zajadać :)
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na tortownicę 22 cm
Ciasto kruche:
1 i 3/4 szkl mąki krupczatki
3/4 szkl cukru
1 całe jajko kl L
125 g masła
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
około 1 łyżka śmietany 12-18 %
esencja waniliowa
Nadzienie:
5 jabłek średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol )
cynamon
Szarlotka ścierana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Większą chowamy do zamrażalki na około 30 minut. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
2. Po tym czasie wyjmujemy najpierw większą część ciasta i ścieramy na tarce na dużych oczkach, lekko uklepujemy tworząc też brzegi i zagłębienie na jabłka.
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie, jeśli są bardzo soczyste odciskamy z nadmiaru soku.
4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.
5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
6. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
Szarlotkę pieczemy w 190-200 stopniach najpierw przez 50 minut grzanie góra dół, a następnie przez około 10-15 minut termoobieg (piekarnik elektryczny)
Komentarze