Szarlotka Ścierana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

W tej szarlotce wszystko jest proste, składniki szybko zagniatamy, chłodzimy, a następnie wszystko ścieramy na tarce i gotowe, potem tylko czekać aż się upiecze i można zajadać :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 22 cm

    Ciasto kruche:

    1 i 3/4 szkl mąki krupczatki
    3/4 szkl cukru
    1 całe jajko kl L
    125 g masła
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    około 1 łyżka śmietany 12-18 %
    esencja waniliowa
    Nadzienie:
    5 jabłek średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol )
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Kruche ciasto

Szarlotka ścierana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Większą chowamy do zamrażalki na około 30 minut. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
    2. Po tym czasie wyjmujemy najpierw większą część ciasta i ścieramy na tarce na dużych oczkach, lekko uklepujemy tworząc też brzegi i zagłębienie na jabłka.
    3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie, jeśli są bardzo soczyste odciskamy z nadmiaru soku.
    4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.
    5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
    6. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.

    Szarlotkę pieczemy w 190-200 stopniach najpierw przez 50 minut grzanie góra dół, a następnie przez około 10-15 minut termoobieg (piekarnik elektryczny)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Mąka krupczatka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować