Szarlotka rabarbarowa z piankami marshmallows

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najlepsza wersja ciasta z rabarbarem. Pieczony jest on z suchą galaretką na kruchym cieście pod pierzynką z pianek marschmallows. Połączenie kwaskowatości rabarbaru, słodkiej galaretki i delikatnych pianek daje przepyszny efekt.

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    150 g maki
    65 g masła
    50 g cukru pudru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    250-300 g rabarbaru
    1/2 opakowania galaretki o smaku agrestowym
    1 łyżka cukru

    ok.10- 12 sztuk pianek marshmallows
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pianka

Szarlotka rabarbarowa z piankami marshmallows - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder, sól,proszek do pieczenia i jajko, zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, można dodać 1 łyżkę mąki (nie więcej). Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm (ja piekłam w formie keksowej, ale z tortownicy łatwiej wyjąć) i równomiernie rozłożyć, wyklepując umączoną ręką, tworząc również ok.1-2 cm brzegi.
    2. Rabarbar obrać, pokroić w plasterki, wsypać suchą galaretkę i cukier, wymieszać. Wyłożyć na surowe ciasto. Piec ok. 50- 55 minut w 180°C. Pianki marshmallows przekroić na połowę. Na upieczoną szarlotkę wyłożyć w odstępach pianki marschmallows i zapiec jeszcze ok. 2 minut.

Porady

Można użyć innego smaku galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pianki marshmallow Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować