szarlotka przekładana z masa budyniową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszna szarlotka,smaczna i prosta

  • 2 godz.

Składniki:


  • składniki:
    - 250 g mąki pszennej
    - 150 g mąki krupczatki
    - 250 g masła
    - 200 ml zimnej wody
    - 1 łyżka miałkiej soli
    Składniki na mase:
    -2 budynie waniliowe
    -400 ml mleka
    -4 łyżki cukru
    -2 duże jabłka
    -2 łyżki soku z cytryny+szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka przekładana z masa budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondlu.Do wody dodajemy sól,mieszamy.Do miski wsypujemy obie mąki,wlewamy roztopione masło i wodę z solą.Zagniatamy ciasto,formujemy kule,owijamy folią i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
    W między czasie gotujemy mleko zostawiając pół szklanki na rozrobienie budyniu.Do gotującego mleka dodajemy cukier i wlewamy rozrobiony proszek.Mieszamy aż zgęstnieje.Studzimy.
    Jabłka myjemy,przekrajamy na pół,wydranżamy środek i kroimy na cienkie plasterki,zlewamy gorącoą wodą z sokiem z cytryny,przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut.Studzimy.

    Po godzinie ciasto dzielimy na 3 części.Kążdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubośći 2 mm.Oddzielamy sobie pasek szerokości około 10-12 cm i smarujemy budyniem na całej szerokości oddzielonego miejsca.Na budyń kładziemy sparzone jabłka i przykrywamy kolejną warstwą ciasta,i znów budyń,jabłka i ciasto i tak aż ciasto się skończy.Na wierzch smarujemy cienko budyniem i kładziemy plasterki jabłek.
    Pieczemy około 25-30 minut-do suchego patyczka w 160 stopniach

Porady

rozwałkowane ciasto najlepiej położyć na pierze do pieczenia i tam przekładać je budyniem i jabłkami,łatwiej będzie z papierem przenieść je na brytfankę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować