składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g mąki krupczatki
- 250 g masła
- 200 ml zimnej wody
- 1 łyżka miałkiej soli
Składniki na mase:
-2 budynie waniliowe
-400 ml mleka
-4 łyżki cukru
-2 duże jabłka
-2 łyżki soku z cytryny+szklanka wody
Szarlotka przekładana z masa budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy w rondlu.Do wody dodajemy sól,mieszamy.Do miski wsypujemy obie mąki,wlewamy roztopione masło i wodę z solą.Zagniatamy ciasto,formujemy kule,owijamy folią i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
W między czasie gotujemy mleko zostawiając pół szklanki na rozrobienie budyniu.Do gotującego mleka dodajemy cukier i wlewamy rozrobiony proszek.Mieszamy aż zgęstnieje.Studzimy.
Jabłka myjemy,przekrajamy na pół,wydranżamy środek i kroimy na cienkie plasterki,zlewamy gorącoą wodą z sokiem z cytryny,przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut.Studzimy.
Po godzinie ciasto dzielimy na 3 części.Kążdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubośći 2 mm.Oddzielamy sobie pasek szerokości około 10-12 cm i smarujemy budyniem na całej szerokości oddzielonego miejsca.Na budyń kładziemy sparzone jabłka i przykrywamy kolejną warstwą ciasta,i znów budyń,jabłka i ciasto i tak aż ciasto się skończy.Na wierzch smarujemy cienko budyniem i kładziemy plasterki jabłek.
Pieczemy około 25-30 minut-do suchego patyczka w 160 stopniach
Porady
rozwałkowane ciasto najlepiej położyć na pierze do pieczenia i tam przekładać je budyniem i jabłkami,łatwiej będzie z papierem przenieść je na brytfankę
Komentarze