Szarlotka pod kokosową bezą i kruszonką

5 (146 ocen)

  • 30 min

Dla znudzonych tradycyjną szarlotką!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek najlepiej szarej renety
    Cukier do smaku
    Cynamon

    Ciasto kruche:
    2,5 szkl mąki
    0,5 szkl mąki ziemniaczanej
    1 szkl cukru pudru
    15 dag margaryny
    2 jajka
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Beza kokosowa:
    5 białek
    ¾ szkl cukru
    Cukier waniliowy
    100g kokosu

    Kruszonka:
    110g mąki
    110g margaryny
    110g cukru
    Cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka pod kokosową bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem, posłodzić. Zostawić na czas przygotowania ciasta, aby puściły sok. Nadmiar płynu wylać.
  • 2. Ciasto kruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować. Ciasto przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, przykryć bezą kokosową i posypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
  • 3.
    Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypywać partiami cukry, ubijać do ich rozpuszczenia. Na koniec wsypać kokos i delikatnie połączyć mieszając łyżką.
  • 4. Kruszonka:Wszystkie składniki zagnieść palcami aż nabiorą postać kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować