Szarlotka pod daktylową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mam dla Was przepis na pyszną Szarlotkę - o tym, że smakuje wyśmienicie może świadczyć fakt, że w poprzedni weekend robiłam ją dwa razy! Do osłodzenia użyłam syropu daktylowego, który nadał piance  lekko orzechowy kolor. Całość posypałam płatkami migdałowymi co jeszcze bardziej wzbogaciło smak ciasta.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód
    - 120 g mąki owsianej
    - 40 g mąki kokosowej
    - 60 g syropu daktylowego lub innego słodzidła
    - 140 ml mleka roślinnego/zwykłego

    Nadzienie
    - około kilograma jabłek
    - 2 łyżki cynamonu

    Pianka
    - 4 białka jajka
    - 2-3 łyżki syropu daktylowego

    Dodatkowo
    - 25 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka pod daktylową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka 1. Spód
    Do miski wsypujemy mąkę kokosową oraz owsianą. Wlewamy mleko oraz syrop/słodzik. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie wykładamy ją na blachę i chowamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
    Nadzienie 
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy z nadmiaru soku. Do jabłek wsypujemy cynamon i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód i ponownie chowamy do lodówki.
    Pianka
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy syrop daktylowy i chwilę miksujemy. Tak przygotowaną pianę wykładamy na jabłka. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Porady

Szarlotka najlepiej smakuje schłodzona. Można ją podać z kokosową bitą śmietaną lub polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować