Szarlotka po królewsku mojej Mamy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Najlepsza, pyszna szarlotka bez pieczenia.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (na tortownicę 24cm)

    1/2 opakowania biszkoptów (u mnie z powodu braku biszkoptów - herbatniki)
    15 średnich jabłek
    100g masła
    3 żółtka
    1 szklanka cukru
    3 galaretki brzoskwiniowe
    ewentualnie orzechy, rodzynki czy inne bakalie


Szarlotka po królewsku mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, odstawić.
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do garnka, podgrzewać. Żółtka wymieszać z cukrem na kogel - mogel. Do gorących jabłek dodać masło, a kiedy się rozpuści dodać równiej żółtka z cukrem. Gotować aż jabłka zmiękną. Do masy dosypać 2 suche galaretki i wymieszać dokładnie. Gorącą masę przełożyć na przygotowane biszkopty, wyrównać, schłodzić i schować do lodówki.
    Pozostałą galaretkę rozpuścić w 400ml wody, tężejącą polać jabłka. Schłodzić w lodówce.
    Szarlotka najlepsza jest na drugi dzień, kiedy galaretki porządnie stężeją, a biszkopty delikatnie nasiąkną sokiem jabłkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy