1/2 opakowania biszkoptów (u mnie z powodu braku biszkoptów - herbatniki)
15 średnich jabłek
100g masła
3 żółtka
1 szklanka cukru
3 galaretki brzoskwiniowe
ewentualnie orzechy, rodzynki czy inne bakalie
Szarlotka po królewsku mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę wyłożyć biszkoptami, odstawić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do garnka, podgrzewać. Żółtka wymieszać z cukrem na kogel - mogel. Do gorących jabłek dodać masło, a kiedy się rozpuści dodać równiej żółtka z cukrem. Gotować aż jabłka zmiękną. Do masy dosypać 2 suche galaretki i wymieszać dokładnie. Gorącą masę przełożyć na przygotowane biszkopty, wyrównać, schłodzić i schować do lodówki.
Pozostałą galaretkę rozpuścić w 400ml wody, tężejącą polać jabłka. Schłodzić w lodówce.
Szarlotka najlepsza jest na drugi dzień, kiedy galaretki porządnie stężeją, a biszkopty delikatnie nasiąkną sokiem jabłkowym.
Komentarze