Szarlotka po kanadyjsku

  • wyświetlono: 94 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nietypowa szarlotka, bo powstaje tak jak kruszonka na ciasto. Po upieczeniu jest mięciutka w środku, a chrupiąca z zewnątrz. Najlepsza pierwszego dnia

Cukiereczek
  • 12 porcje
  • 60min

Składniki

• 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
• Szczypta soli,
• 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka cynamonu,
• 2 jajka,
• 2 łyżki mleka,
• 80g masła,
• 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
• 4 małe jabłka,
• DODATKOWO:
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego,

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka po kanadyjsku

  • 1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
    Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy masło i wyrabiamy rękoma tak jak kruszonkę. Jajka rozkłócamy z mlekiem i dodajemy do mąki, mieszamy. Na sam koniec dodajemy jabłka i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Wierzch posypujemy równomiernie 1 łyżeczką cukru trzcinowego.
    Ciasto pieczemy około 45 minut tzn. do suchego patyczka.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłka

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka

Dodane przez: Kasia2201

Szarlotka

Delikatna szarlotka która wyśmienicie...

Szarlotka

Dodane przez: Natka93

Szarlotka

Idealna na spotkanie rodzinne i...

Szarlotka

Dodane przez: smak i uczucie

Szarlotka

Szarlotki chyba nikomu nie trzeba...

Szarlotka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Szarlotka

Taka trochę resztkowa pół na pół...

szarlotka

Dodane przez: Nina80

szarlotka

Kruche ciasto, dużo jabłek i delikatna...

Szarlotka

Dodane przez: luna19

Szarlotka

Taka najprostrza szarlotka

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE