Szarlotka po kanadyjsku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Nietypowa szarlotka, bo powstaje tak jak kruszonka na ciasto. Po upieczeniu jest mięciutka w środku, a chrupiąca z zewnątrz. Najlepsza pierwszego dnia

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
    • Szczypta soli,
    • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 łyżeczka cynamonu,
    • 2 jajka,
    • 2 łyżki mleka,
    • 80g masła,
    • 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
    • 4 małe jabłka,
    • DODATKOWO:
    • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka po kanadyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
    Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy masło i wyrabiamy rękoma tak jak kruszonkę. Jajka rozkłócamy z mlekiem i dodajemy do mąki, mieszamy. Na sam koniec dodajemy jabłka i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Wierzch posypujemy równomiernie 1 łyżeczką cukru trzcinowego.
    Ciasto pieczemy około 45 minut tzn. do suchego patyczka.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować