Szarlotka piernikowa - sypana (z mascarpone i białą czekoladą)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jesień to oczywiście smak i zapach soczystych jabłek prosto z rodzinnego sadu. Takie zapachy przywołują wspomnienia! Wszelkiego rodzaju szarlotki i jabłeczniki są moimi ulubionymi ciastami. Ta również zniknęła błyskawicznie!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki sypkie:
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    1,5 szklanki kaszy manny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szklanki drobnego cukru
    Masa jabłkowa:
    1,3 kg jabłek
    5 łyżek cukru
    16 g cukru waniliowego
    0,5 łyżki cynamonu
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    250 g masła 82%

    Dodatkowo:
    200 ml śmietany 36%
    250 g serka mascarpone
    150 g białej czekolady
    1 łyżka cukru pudru
    Kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka piernikowa - sypana (z mascarpone i białą czekoladą) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do nich cukier, cukier waniliowy, cynamon, przyprawę do piernika oraz esencję waniliową. Całość dokładnie mieszamy i dzielimy na pół.
    Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dosypujemy do niej kaszę mannę oraz drobny cukier. Sypkie produkty dzielimy na trzy porcje.
    Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną. Na dnie wykładamy jedną porcję sypkich składników oraz połowę jabłek. Na jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach połowę masła. Masło musi być bardzo schłodzone, wręcz zamrożone. Kolejno wykładamy masę sypką, resztę jabłek , masę sypką i resztę masła. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70 minut. Wierzch ciasta musi być zarumieniony. Upieczoną szarlotkę studzimy.
    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i wystudzoną czekoladę. Miksujemy na wolnych obrotach. Krem wykładamy na szarlotkę. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem oprószamy kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować