Ta smakowita szarlotka-z jabłek i gruszek, otulona kruchym ciastem,napełni wyśmienitym aromatem nasz dom. Bardzo smaczna, aromatyczna i szybko znikająca ze stołu :) Doskonale udekoruje świąteczny stół, ucieszy biesiadników.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
15 dag masła
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
Nadzienie:
1 kg jabłek
2 gruszki
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 budyń śmietankowy 40g
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
3/4 szklanki pokrojonych bakalii
Dodatkowo:
forma do tart posmarowana tłuszczem
cukier puder do posypania
Szarlotka - pełna smaku i aromatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka i gruszki obieram, trę na tarce o dużych oczkach, dodaję cukry, sok i skórkę z cytryny, przyprawę do piernika, dusze ok. 20 minut, dodaję bakalie, budyń zmieszany w 1/4 szklanki wody, mieszam, zestawiam z palnika, studzę.
2.Składniki na ciasto zagniatam, owijam folią, wkładam na 30 minut do lodówki. 2/3 ciasta wałkuje, wylepiam spód i boki formy, pozostałe ciasto wałkuje , kroję paski, a z reszty wycinam gwiazdki.
3.Na ciasto w formie wykładam nadzienie, na wierzchu układam kratkę z pasków i gwiazdki.
4.Ciasto piekę ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wystudzeniu ciasto posypuję cukrem pudrem.
Komentarze