Szarlotka - pełna smaku i aromatu

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ta smakowita szarlotka-z jabłek i gruszek, otulona kruchym ciastem,napełni wyśmienitym aromatem nasz dom. Bardzo smaczna, aromatyczna i szybko znikająca ze stołu :) Doskonale udekoruje świąteczny stół, ucieszy biesiadników.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    15 dag masła
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    1 łyżka cukru waniliowego
    Nadzienie:
    1 kg jabłek
    2 gruszki
    1/4 szklanki cukru trzcinowego
    1 budyń śmietankowy 40g
    1 łyżeczka przyprawy piernikowej
    otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
    3/4 szklanki pokrojonych bakalii
    Dodatkowo:
    forma do tart posmarowana tłuszczem
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka - pełna smaku i aromatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka-pełna smaku i aromatu 1. Jabłka i gruszki obieram, trę na tarce o dużych oczkach, dodaję cukry, sok i skórkę z cytryny, przyprawę do piernika, dusze ok. 20 minut, dodaję bakalie, budyń zmieszany w 1/4 szklanki wody, mieszam, zestawiam z palnika, studzę.
  • Szarlotka-pełna smaku i aromatu 2. Składniki na ciasto zagniatam, owijam folią, wkładam na 30 minut do lodówki. 2/3 ciasta wałkuje, wylepiam spód i boki formy, pozostałe ciasto wałkuje , kroję paski, a z reszty wycinam gwiazdki.
  • Szaroltka-pełna smaku i aromatu 3. Na ciasto w formie wykładam nadzienie, na wierzchu układam kratkę z pasków i gwiazdki.
  • Szarlotka-pełna smaku i aromatu 4. Ciasto piekę ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wystudzeniu ciasto posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Gruszki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować