Szarlotka owsiana z kruszonką

4.5 (158 ocen)

  • 50 min

Szybka i zdrowa szarlotka z dużą ilością chrupiącej kruszonki

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    szklanka mąki pszennej razowej lub orkiszowej
    1 szklanka płatków owsianych
    3/4 szklanki brązowego cukru
    1 szklanka kaszy manny
    1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub z pestek winogron

    1 litrowy słoik musu jabłkowego lub 1,5 kg poszatkowanych jabłek (obranych i wydrążonych)
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka owsiana z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na dno tortownicy wysypać 1/3 mieszanki na to wyłożyć 1/2 jabłek, ponownie 1/3 mieszanki i resztę jabłek. Do pozostałej suchej mieszanki dodać olej i wymieszać aż uzyskamy kruszonkę. Posypać nią jabłka.
  • 2. Ciasto piec ok. 40 minut w 170 st. C.

Porady

Jeszcze ciepły jabłecznik świetnie smakuje podany z kulką lodów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować