Szarlotka na zielono

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tradycyjne pyszne ciasto z prażonymi jabłkami,z dodatkiem zielonej bezy,posmakuje każdemu,polecam na różne okazje z filiżanką gorącej herbaty.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki pszennej
    1łyzeczka proszku do pieczenia
    6 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    32 g cukier waniliowy
    2 łyżki czubate śmietany 18%
    250 g margaryny
    1 łyżeczka przyprawy do jabłecznika

    Nadzienie:
    1,5 kg winnych jabłek
    3 łyżki cukru

    Beza zielona:
    6 białek
    1/2 szklanki cukru
    3 torebki kisielu jabłkowego

Szarlotka na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kruche 1. Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę wsypujemy cukier i cukier waniliowy mieszamy z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto z margaryną żółtkami i śmietaną.Odkroić 1/3 częsć ciasta i wsadzić do zamrażalnika.
  • z bezą 2. Resztą wylepić dno metalowej formy do pieczenia o wym 24/40 cm.Posypać przyprawą do jabłecznika Nadzienie: Jabłka oskrobać zetrzeć na tarce jarzynowej wsypać cukier i na wolnym ogniu dusić 15 minut.Masę jabłeczną przestudzić wyłożyć w całości na ciasto.
  • gotowe przed pieczeniem 3. Białka ubić na sztywno z cukrem wsypać kisiel jabłkowy delikatnie wymieszać.Nałozyć bezę na ciasto,wyrównać wierzch.Pokruszyć po wierzchu resztę zmrożonego ciasta.Piec w temp 180*c 45-50 minut. Po wystygnnięciu oprószyc przed podaniem cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy