Szarlotka na szybko

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne ciasto, gdy goście będą za godzinę, a nie mamy co podać do kawy. Składniki niemalże każdy ma w domu, także do roboty!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jabłka starte: 1 kilogram
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - grysik/kasza manna: 1 szklanka
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier wanilowy: 1 opakowanie
    - cynamon: 2 łyżeczki
    - margaryna: 125 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 opakowanie
    - brązowy cukier: 1 łyżka
    - cukier puder: 1 szklanka
    - sok z cytryny: 3 łyżki

Szarlotka na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szybki jabłecznik 1. Mieszamy mąkę, cukier, grysik, cukier waniliowy i proszek
    do pieczenia. Jabłka ścieramy na tarce, lekko przesmażamy, słodzimy i dodajemy cynamon.
    Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy wsypujemy szklankę sypkiej mieszanki. Wyrównujemy. 1/3 margaryny kroimy w płatki i układamy je na sypkiej mieszance.
    Wykładamy połowę masy jabłkowej, posypujemy szklanką mieszanki i wykładamy następną warstwę masy jabłkowej. Przykrywamy pozostałą mieszanką. Układamy płatki pozostałej margaryny. Wierzch posypujemy brązowym cukrem. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 °C i pieczemy 40-45 minut.

    Wystudzone ciasto polewamy lukrem (wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy