Szarlotka na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy mąkę, cukier, grysik, cukier waniliowy i proszek
do pieczenia. Jabłka ścieramy na tarce, lekko przesmażamy, słodzimy i dodajemy cynamon.
Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy wsypujemy szklankę sypkiej mieszanki. Wyrównujemy. 1/3 margaryny kroimy w płatki i układamy je na sypkiej mieszance.
Wykładamy połowę masy jabłkowej, posypujemy szklanką mieszanki i wykładamy następną warstwę masy jabłkowej. Przykrywamy pozostałą mieszanką. Układamy płatki pozostałej margaryny. Wierzch posypujemy brązowym cukrem. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 °C i pieczemy 40-45 minut.
Wystudzone ciasto polewamy lukrem (wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem).
Komentarze