Szarlotka na sucho

0 (0 ocen)

  • 60 min

szybkie ciacho, które najlepiej smakuje z lodami ;-)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 szkl. mąki pszennek
    - 1 szkl. cukru
    - 1 szkl. kaszy manny
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - cynamon
    - ¾ kostki margaryny
    - 1 kg jabłek

Szarlotka na sucho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Mąkę, cukier, proszek i kaszę mieszamy ze sobą. Połowę suchej masy wysypujemy równomiernie na blaszkę, na to jabłka, cynamon i pozostałą część suchej masy. Na wierzch kładziemy margarynę pokrojoną w cienkie listki. Pieczemy ok. 50min w 180 st.

Porady

Można zrobić z podwójnej porcji, aby było wyższe. Wówczas robię naprzemiennie sucha masa, jabłka, sucha masa, jabłka i sucha masa, ponieważ ja wysypię połowę podwojonej suchej masy na blaszkę to po upieczeniu cukier nie zwiąże kaszy i mąki i ciasto będzie surowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy