Szarlotka na ,,sucho"

4.51 (172 ocen)

  • 15 min

Bardzo szybkie w wykonaniu i na prawdę pyszne, po mino takich składników.

  • 15 min

Składniki:

  • 2,5 kg jabłek (ok. 10 dużych jabłek)
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki cynamonu


    2 szklanki mąki tortowej
    2 szklanki kaszy manny
    1 i 3/4 szklanki cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    opakowanie masła roślinnego
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka na ,,sucho" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach razem ze skórkami.
    Dodajemy cukier i cynamon. Gdy z jabłek wydzieli się sok NIE odlewamy go.
  • 2. Do miski wsypujemy resztę składników oprócz masła. Mieszamy je i dzielimy na 3 równe części.
  • Jabłecznik przed pieczeniem 3. Blachę (tradycyjna prostokątna ok. 25x30 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Posypujemy nią równomiernie po całości pierwszą częścią naszej sypkiej masy. Następnie wykładamy połowę przygotowanych jabłek. Po tym posypujemy drugą częścią masy i wykładamy jabłka. Ostatnią częścią masy posypujemy wierzch ciasta. Małą łyżeczką nakładamy małe porcje masła na cieście (tak jak na zdjęciu).

  • 4. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 55 minut.

Porady

Osobiście piekę ciasto ok 40 minut w 180 st. Każdy piekarnik jest inny. Jeśli ciasto się mocno zrumieni, to znak, że jest dobre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować