Szarlotka na półkruchym cieście z nutą truskawkową

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Wysoko, krucha, bardzo elegancka. Po przekrojeniu apetyczna jak żadna inna! Taka jest właśnie ta szarlotka. Pod nadzieniem jabłkowym skrywa w sobie warstwę dżemu truskawkowego, który nadaje ciastu bardzo ciekawy posmak.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto półkruche:
    120 zimnego masła
    220 g mąki pszennej
    1/2 jajka (resztę odstawić na bok, będzie potrzebne do wysmarowania ciasta)
    50 g jogurtu naturalnego
    100 g cukru pudru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    800 g jabłek
    50 ml wody
    1 łyżeczka cynamonu
    30 g masła
    2 łyżki cukru (lub więcej)
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
    3 łyżki płynnego miodu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    dżem truskawkowy
    1 jabłko
    1/2 jajka do wysmarowania ciasta (te pozostałe z ciasta półkruchego)
    2 łyżki cukru trzcinowego
    cukier puder do oprószenia szarlotki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka na półkruchym cieście z nutą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (można zostawić na całą noc). W międzyczasie przygotować nadzienie...
  • 2. Nadzienie: Jabłka umyć, obrać ze skórki oraz wydrążyć z gniazd nasiennych. Pokroić w dosyć cienkie plastry, zalać je sokiem z cytryny, by nie ciemniały oraz wodą. Dodać masełko, cynamon i cukier. Dusić na małym ogniu, aż jabłka zmiękną (ok. 10 minut). Po tym czasie w płynnym miodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej, a następnie dodać mieszankę do jabłek i energicznie mieszać do zgęstnienia. Nadzienie odstawić do przestudzenia.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej lub papieru do pieczenia (dzięki temu ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy), a następnie przenieść do tortownicy o średnicy ok. 20 cm wysmarowanej uprzednio masłem, wyłożonej papierem do pieczenia lub tak jak u mnie- folią aluminiową. Ciasto dobrze wykleić w dno i boki formy (boki wykleić do samej góry).


    Spód ciasta wysmarować grubą warstwą dżemu truskawkowego. Na dżem wyłożyć przestudzone nadzienie jabłkowe. Pozostałe jedno jabłuszko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie w plastry. Plasterki ułożyć w koło na nadzieniu jabłkowym, kierując się od zewnątrz ku środkowi. Wystające po bokach ciasto złożyć do środka. Wysmarować je pozostałym po cieście półkruchym roztrzepanym jajku i posypać cukrem trzcinowym.



    Szarlotkę piec w 180 st.C przez 40-50 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach, a ciasto się zezłoci. Po tym czasie pozostawić jeszcze na 10 minut w wyłączonym zamkniętym piekarniku. Należy kontrolować czas pieczenia, gdyż każdy piekarnik piecze inaczej. Czas może się skrócić lub wydłużyć.



    Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Polecam zajadać z gałką lodów ;). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dżem owocowy Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować