szarlotka na lanym cieście

4.5 (155 ocen)

moja szarlotka jest dodatkowo wzbogacona w krem waniliowy z posypką kokosową. Pycha :).

Składniki:

  • ciasto:

    16 dag mąki pszennej
    8 dag mąki krupczatki
    8 dag mąki ziemniaczanej
    20 dag cukru
    margaryna
    125 ml mleka
    4 jaja
    2 łyzeczki proszku do pieczenia

    masa jabłkowa:

    1 kg jabłek
    10 dag cukru
    kisiel morelowy+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    można dodać 2 łyżki kaszy manny

    krem:

    1/2 l mleka
    laska wanilii
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyzki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    1 szkl cukru
    1 masło

    dodatkowo:
    15 dag wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka na lanym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    margarynę rozpuścić z mlekiem i cukrem, ostudzić i ubić z jajami. Dodać sypkie składniki dobrze wymieszać mikserem i wylać 3/4 ciasta do blaszki (24x36) i piec 30-40 min w 160 st. C
  • 2. Jabłka pokroić na kawałki, wrzucić do garnka z cukrem, podlać wodą i rozgotować. Kisiel i mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie zimnej wody i wlać do rozgotowanych jabłek, dobrze wymieszać.
  • 3. Masę jabłkową wlać na zarumienione ciasto i przykryć pozostałym ciastem, piec w tej samej temp. przez około 15 minut.
  • 4. krem:
    szklankę mleka wymieszać z żółtkami i mąkami, resztę zagotować z laską wanilii i cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż wydrążyć z ziarenek i wszystko razem wrzucić do mleka, po zagotowaniu laskę wanilii wyciągnąć i wlać przygotowany budyń, zagotować i ostudzić.
    Zimny budyń utrzeć z masłem.
    Taką masę wyłożyć na wystudzoną szarlotkę i posypać wiórkami uprażonymi na maśle z cukrem.

Porady

można zrobić wersję bez kremu, wtedy do masy jabłkowej należy dodać rodzynki, cynamon i goździki, a wierzch szarlotki posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować