SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KREMEM BUDYNIOWYM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Soczyste jabłka obłędnie pachną cynamonem i wypełniają cały dom słodkim zapachem.Taka szarlotka jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki.Gwarantuję , że zniknie jeszcze ciepła i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    NADZIENIE:

    *jabłka – 1 kg

    * sok jabłkowy – 1 l

    * budyń śmietankowy z cukrem – 3 op

    * cynamon – 3 łyżki

    CIASTO:

    * mąka pszenna – 3 szkl

    * masło – 250 g

    * żółtka – 6 szt

    * cukier puder – 1 szkl

    * śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka

    * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka na kruchym cieście z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem, dodajemy pokrojone masło, żółtka i śmietanę.

    Wszystko razem dokładnie siekamy i zagniatamy, a następnie dzielimy na 2 części.

    NADZIENIE:

    Jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem.

    750 ml soku zagotowujemy, w reszcie rozrabiamy budynie, a następnie wlewamy do soku i dokładnie mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    1 częścią ciasta wylepiamy blachę, przykrywamy jabłkami i zalewamy budyniem.

    Przykrywamy rozwałkowaną resztą ciasta i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 50-60 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Sok jabłkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować