Szarlotka na kruchym cieście z budyniową pianką i kruszonką

  • wyświetlono: 10123 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 1

Cudowne jesienne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach :)

justka2712
  • 80min

Składniki

Ciasto:

4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki masła
6 dużych żółtek
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany


Nadzienie:

8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na polplasterki
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny

Pianka

6 białek
1/2 szklanki cukru
1 budyń


3 łyżki tartej bułki
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka na kruchym cieście z budyniową pianką i kruszonką

  • 1. Ciasto:
    Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny).

  • 2. Nadzienie:
    Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.
    Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (34cm x 23cm) posmarować masłem [wyłożyłam papierem do pieczenia] i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
  • 3. Pianka:
    Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.

  • 4. Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta.
    Piec około godziny (ja piekłam 45 min), aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.

Porady

Jabłka można również zetrzeć na tarce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastokruszonkapiankajabłecznik szarlotka ciasto szybkie proste łatwejabłecznik na kruchym cieście

Komentarze

Podobne przepisy

image-1g45act

Dodane przez: Swallow

Kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką

Z jeżyn z działki. Ciasto na pożegnanie...

Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami

Dodane przez: olciaa89

Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami

Robi się je szybko, smakuje niebiańsko...

Ciasto kruche z malinami i budyniową pianką

Dodane przez: marlena555

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto połączone z lekką...

kruche ciasto z brzoskwiniami

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową...

Bardzo smaczne i łatwe ciasto z...

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Dodane przez: Bolkaa

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

To ciasto zachwyciło wszystkich...

Kruche ciasto  z owocami i budyniową pianką

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Piekłam już to ciasto z różnymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE