Szarlotka na kruchym cieście. #domowe przysmaki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wczorajszej nocy spać nie mogłam to sobie szarlotkę upiekłam. Oglądając Kuchenne Rewolucje z Panią Magdą usłyszałam jak podaje przepis na ciasto kruche postanowiłam że zrobię szarlotkę lecz inaczej postąpię z jabłkami niż pani Magda i nie żałuję bo ciasto z tak przyrządzonymi jabłkami wyszło przepyszne. Jeśli zechcecie to skorzystacie z przepisu ciasto jest naprawdę przepyszne i mega kruche.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto kruche :
    3 szklanki mąki tortowej,
    1 masło prawdziwe 200 g,
    1 jajko,
    0,5 szklanki cukru pudru.
    dodatkowo :
    1 kg swojskich jabłek,
    1 galaretka 75 g.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka na kruchym cieście. #domowe przysmaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Na początek przygotować jabłka swojskie lub kupne zależy kto jakie ma aby nie były mocno soczyste. Jabłka obrać oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w małe kawałki, przygotować galaretkę dowolną. Do pokrojonych jabłek wsypać sucha galaretkę i dokładnie wymieszać, odstawić na czas przygotowywania ciasta.
  • ciasto 2. Jak już mamy przygotowane jabłka, wtedy przygotować masło musi być koniecznie o temperaturze pokojowej. Do miski dodać pokrojone masło, wsypać mąkę i cukier puder, dodać jedno jajko klasy M. Dokładnie wyrobić ciasto do czasu aż miska będzie czysta i nie będą widoczne ślady mąki. Ciasto podzielić na dwie równe części. Ciasto ma konsystencję mokrawego piasku.
  • ciasto 3. Przygotować blaszkę 32 na 25. Spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jedną częścią przygotowanego ciasta, boki również lekko również wyłożyć ciastem, po nakłuwać go widelcem. Na przygotowane w blaszce ciasto wyłożyć przygotowane z galaretką jabłka. Drugi kawałek ciasta wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką.
  • ciasto 4. Wyłożone na stolnicy ciasto lekko z wierzchu posypać mąką i rozwałkować na cienki placek. Na rozwałkowanym cieście wyciąć paski. Z przygotowanych pasków na jabłkach ułożyć krateczkę. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 60 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • ciasto 5. Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Następnego dnia lub po całkowitym ostygnięciu i zastygnięciu jabłek z galaretką oddzielić ciasto od papieru do pieczenia. Pokroić w małe kawałki i mamy gotowe ciasto do kawki. taką szarlotkę można zajadać z bitą śmietana lub dowolnymi lodami.
  • ciasto 6. Myślę że tak krucha pyszna szarlotka świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Jest prosta w przygotowaniu a jak szybko znika to chyba nie muszę wam opisywać. Przekonacie się jak ją przygotujecie. Naprawdę z czystym sumieniem polecam piekłam pierwszy raz i wyszła rewelacyjnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować