Szarlotka na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Pyszna, pachnąca latem szarlotka z kratką na wierzchu.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 40 dag mąki
    30 dag masła
    15 dag cukru pudru
    4 żółtka
    3 łyżki śmietany 22%
    szczypta soli
    1 kilogram jabłek
    cynamon, cukier i cukier wanilinowy do smaku

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek, śmietany i szczypty soli zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie jabłka obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do garnka i smażyć na małym ogniu. Dodać cukier, cukier wanilinowy i cynamon do smaku. Tortownicę posmarować masłem i posypać bułką tartą. 3/4 ciasta wyłożyć dno, na to wylać przestudzone jabłka a z reszty ciasta zrobić kratkę, wykrawając paski. Piec w piekarniku 50 minut w 180 st. C.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy