Szarlotka na kruchym cieście

0 (0 ocen)

Kruche ciasto rozpływa się w ustach, jabłka kwaśne bez cukru,a na wierzchu słodka beza przykryta kruszonką.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    kostka margaryny
    3 żółtka
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    duża łyżka śmietany
    1 łyżka kakao

    1,3 kg jabłek
    sok z cytryny
    cynamon
    3 białka
    1 kisiel
    1 szklanka drobnego cukru
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na blat, siekać z margaryną aż powstanie kaszka, dodać żółtka, cukier, proszek,sól i zagnieść ciasto.
    Ciasto ma się łatwo kruszyć, odjąć 1/3 i włożyć do lodówki.
    Do reszty dodać śmietanę i jeszcze raz szybko zagnieść.
    Rozwałkować na papierze do pieczenia i umieścić w blaszce 35x24, wyłożyć również boki.
    Nakłuć widelcem i przez sitko posypać kakao.
    Wstawić na pół godziny do lodówki.
  • 2. W tym czasie umyć i obrać jabłka, zetrzeć je na grubych oczkach,przyprawić cynamonem i skropić sokiem z cytryny.
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać aż piana stanie się szklista, na koniec dodać suchy kisiel w kontrastowym kolorze.
  • 3. Rozłożyć jabłka na cieście, przykryć pianą,na wierzch skruszyć odłożone ciasto.
    Piec przez godzinę w 180 *C, jeśli ciasto za szybko zacznie się rumienić,należy przykryć folią aluminiową.
    Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli jabłka są wyjątkowo kwaśne wtedy dodajemy do smaku cukier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować