Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na blat, siekać z margaryną aż powstanie kaszka, dodać żółtka, cukier, proszek,sól i zagnieść ciasto.
Ciasto ma się łatwo kruszyć, odjąć 1/3 i włożyć do lodówki.
Do reszty dodać śmietanę i jeszcze raz szybko zagnieść.
Rozwałkować na papierze do pieczenia i umieścić w blaszce 35x24, wyłożyć również boki.
Nakłuć widelcem i przez sitko posypać kakao.
Wstawić na pół godziny do lodówki.
2.W tym czasie umyć i obrać jabłka, zetrzeć je na grubych oczkach,przyprawić cynamonem i skropić sokiem z cytryny.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać aż piana stanie się szklista, na koniec dodać suchy kisiel w kontrastowym kolorze.
3.Rozłożyć jabłka na cieście, przykryć pianą,na wierzch skruszyć odłożone ciasto.
Piec przez godzinę w 180 *C, jeśli ciasto za szybko zacznie się rumienić,należy przykryć folią aluminiową.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Jeśli jabłka są wyjątkowo kwaśne wtedy dodajemy do smaku cukier.
Komentarze