Szarlotka na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Nasza ulubiona szarlotka

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki pszennej ( można dać pół na pól z krupczatką )
    250 g masła lub margaryny
    1 szkl cukru
    1 jajko
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany 18 %
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2 kg kwaskowatych jabłek (szara reneta, antonówka)
    3-4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1-2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie nierówne części (2/3 i 1/3) i włożyć na 2 godziny do zamrażarki.
    Po tym czasie większą część wyjąc z zamrażarki i zetrzeć na jarzynówce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 36x24)

  • 2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka zetrzeć na plastry (jak ogórki na mizerię). Dodać do nich cukier, mąkę i cynamon. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na starte ciasto. Na jabłka zetrzeć pozostałe ciasto.
    Piec 45 - 50 minut w 180 st. C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować