Szarlotka na kruchym cieście

4.5 (181 ocen)

Pyszna, aromatyczna i pachnąca szarlotka na kruchym cieście. Oprószona cukrem pudrem smaczna zarówno na zimno jaki i na ciepło z lodami.

Składniki:


  • 4 szkl mąki pszennej
    20 dkg cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 jajka
    1 kostka margaryny
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,3 kg jabłek prażonych( z słoika)
    2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Zrobić dołek wbić jajka i zagnieść ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę i schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec w 170 stopniach około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha 24*36 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować