To mój pierwszy wypiek, więc musiałam poczęstować nim moich najbliższych znajomych - byli zachwyceni. Idealnie smakuje na ciepło z bitą śmietaną lub lodami.
Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, 1/2 szklanki wymieszać z proszkiem do pieczenia - wysypać na stolnicę. Dodać margarynę (najlepsza będzie schłodzona wcześniej w zamrażarce), 2 żółtka, cukier puder i wyrobić ciasto. Gdy powstanie jednolita masa, podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika na ok. 1 godz.
2.Obrać jabłka, 2/3 pokroić w małą kostkę, posypać cukrem i cynamonem do smaku. Odstawić, by naszło smakiem.
3.Brytfankę o śr. 26 cm wysmarować margaryną, posypać bułką tartą. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć pokrojone w kostkę jabłka. Pozostałe również zetrzeć na tarce o dużych oczkać, posypać cukrem i cynamonem.
4.Ubić pianę z 2 białek. Do sztywnej dodać łyżkę cukru pudru i mąki ziemniaczanej. Zetrzeć drugą część ciasta (lub zrobić kruszonkę). Piec ok. 55min w temp. 180-190 stopni.
5.Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło z bitą śmietaną i lodami lub na zimno (jeśli doczeka do tego momentu).
Porady
Wedle uznania, wszystkie jabłka można pokroić w kostkę.
Komentarze