Szarlotka na kruchym cieście

4.5 (142 ocen)

  • 40 min

To mój pierwszy wypiek, więc musiałam poczęstować nim moich najbliższych znajomych - byli zachwyceni. Idealnie smakuje na ciepło z bitą śmietaną lub lodami.

  • 40 min

Składniki:

  • - 3 szklanki mąki pszennej
    - 250g margaryny (np. Kasi) + odrobina do wysmarowania
    - 3/4 szklanki cukru pudru + 1 łyżka
    - łyżka mąki ziemniaczanej
    - 2 jajka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 6 kwaśnych jabłek (szarna reneta, antonówka)
    - cynamon
    - cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, 1/2 szklanki wymieszać z proszkiem do pieczenia - wysypać na stolnicę. Dodać margarynę (najlepsza będzie schłodzona wcześniej w zamrażarce), 2 żółtka, cukier puder i wyrobić ciasto. Gdy powstanie jednolita masa, podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika na ok. 1 godz.
  • 2. Obrać jabłka, 2/3 pokroić w małą kostkę, posypać cukrem i cynamonem do smaku. Odstawić, by naszło smakiem.
  • 3. Brytfankę o śr. 26 cm wysmarować margaryną, posypać bułką tartą. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć pokrojone w kostkę jabłka. Pozostałe również zetrzeć na tarce o dużych oczkać, posypać cukrem i cynamonem.
  • 4. Ubić pianę z 2 białek. Do sztywnej dodać łyżkę cukru pudru i mąki ziemniaczanej. Zetrzeć drugą część ciasta (lub zrobić kruszonkę). Piec ok. 55min w temp. 180-190 stopni.
  • Przed podaniem 5. Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło z bitą śmietaną i lodami lub na zimno (jeśli doczeka do tego momentu).

Porady

Wedle uznania, wszystkie jabłka można pokroić w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować