Szarlotka na kakaowym spodzie z bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna wersja szarlotki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    1 kostka masła
    5-6 łyżek gęstej śmietany
    20 dag cukru
    3-4 łyżki kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia
    4 duże jabłka
    2 łyżki brązowego cukru
    1 łyzka cynamonu
    3 białka
    pół szklanki cukru do bezy
    szczypta soli

Szarlotka na kakaowym spodzie z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski,dodać pokrojone w kostkę masło,śmietanę,cukier,kakao i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
    Schłodzić je w lodówce minimum 30 minut.
    Jabłka obrać i pokroić na kawałki ( można zetrzeć na tarce).
    Posypać brązowym cukrem i cynamonem .Na patelni rozpuścić pół łyżeczki masła i dodać jabłka. Dusić lekko aż zmiękną.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem.
    Spód formy wylepić ciastem.
    Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni i wstawić ciasto na 10 min.
    Lekko przestudzić. Dodać jabłka i ubitą pianę z białek.
    Piec 30 min w temp 190 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy