Szarlotka na gorąco z lodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Taki deser podałam w Dniu Kobiet do kawy.Przepyszny i tani deser na różne okazje.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 kg jabłek
    lody ( dowolne )

    ciasto :
    55 dag mąki
    1 szklanka cukru zwykłego
    4 żółtka
    kostka margaryny
    łyżka smalcu
    1/2 proszku do pieczenia
    6 łyżek kwaśnej śmietany


Szarlotka na gorąco z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić i podsmażyć.

    Z podanych składników zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Rozwałkować.
    Jedną część dać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć smażone jabłka, przykryć drugim ciastem i piec ok 45 min w nagrzanym piekarniku w 180 stopni.

    Ciasto wyciągnać z piekarnika pokroić w kawałki nałożyć na talerzyk i dodać lody.
    Smacznego!

Porady

Jabłka można podsmażyć sobie wcześniej. To ciasto jest również pyszne na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy