Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie :
Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i duś parę minut aż będą miękkie. Do miseczki przełóż śmietanę. Dodaj drożdże i mieszaj aż całkowicie się rozpuszczą. Do dużej miski wysp mąkę, cukier, pokrojone masło oraz żółtka. Wlej śmietanę z drożdżami i wyrób ciasto. Podziel ciasto na dwie części. Pierwszą cześć rozwałkuj na wielkość blaszki. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż jabłka. Drugą cześć ciasta rozwałkuj i przykryj nią ciasto. Nakuj widelcem górę. Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piecz przez 50-60 minut. Gorące ciasto posyp cukrem pudrem.
Komentarze