Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym

  • wyświetlono: 511 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo aromatyczna

Anyzkowo

Składniki

Składniki : ( blaszka 28 cm x 35 cm )

1,5 kg - 2 kg jabłek,
cynamon,
cukier ewentualnie do jabłek,
500g mąki tortowej pszennej,
250g masła, ( zimne )
4 żółtka,
4 łyżki kwaśnej śmietany, ( temperatura pokojowa )
4-5 łyżek cukru,
25g świeżych drożdży,
cukier puder.

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym

  • Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym 1. Przygotowanie :

    Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i duś parę minut aż będą miękkie. Do miseczki przełóż śmietanę. Dodaj drożdże i mieszaj aż całkowicie się rozpuszczą. Do dużej miski wysp mąkę, cukier, pokrojone masło oraz żółtka. Wlej śmietanę z drożdżami i wyrób ciasto. Podziel ciasto na dwie części. Pierwszą cześć rozwałkuj na wielkość blaszki. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż jabłka. Drugą cześć ciasta rozwałkuj i przykryj nią ciasto. Nakuj widelcem górę. Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piecz przez 50-60 minut. Gorące ciasto posyp cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



 

Komentarze

Podobne przepisy

rogaliki z ciasta zatapianego

Dodane przez: capri

rogaliki krucho - drożdżowe z ciasta zatapianego

Przepyszne, powinny nazywać się...

Szarlotka na półkruchym cieście

Dodane przez: akrobatka22

Szarlotka na półkruchym cieście

Wilgotna szarlotka na półkruchym...

szarlotka

Dodane przez: izaa_a

szarlotka na kruchym cieście...

Szarlotka to smaczne ciasto

Rogaliki na maśle roślinnym krucho-drożdżowe

Dodane przez: MonikaW

Rogaliki na maśle roślinnym krucho-drożdżowe

Kto raz ich spróbuje pokocha ich...

Makowiec krucho - drożdżowy

Dodane przez: Skotka

Makowiec krucho - drożdżowy

Na świątecznym stole nie może zabraknąć...

szarlotka na lanym cieście

Dodane przez: Konto nieaktywne

Szarlotka na lanym cieście

Lane ciasto, jabłka ? A jednak...