Szarlotka na biszkopcie z kremem bananowym i chrupiącą bezą z sezamem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasto , doskonałe od święta i na każdy inny dzień:) Cieniutki biszkopt do towarzystwa tym razem wybrał wspaniałe jabłka , lekką masę oraz chrupiącą , anielską bezę . Doskonale sprawdzi się do kawy czy herbaty na deser w gronie rodziny czy znajomych .

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    Masa jabłkowa:
    1 kg. jabłek
    2 galaretki agrestowe
    1/2 szklanki wody
    Krem bananowy:
    3 szklanki napoju - banan zielony
    2 łyżki mąki pszennej
    2 budynie bananowe - 40 g. każdy
    1/2 szklanki cukru
    250 g. margaryny
    Beza:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki sezamu białego
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm . x 38 cm .
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Beza

Szarlotka na biszkopcie z kremem bananowym i chrupiącą bezą z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka na biszkopcie z masą bananową i chrupiącą bezą z sezamem 1. Pierwszą robię bezę . Białka ubijam z solą na sztywno , ciągle miksując dodaje cukier , cukier waniliowy , miksuję do uzyskania lśniącej masy , dodaje mąkę ziemniaczaną , miksuję , dodaję sok , miksuję . Masę przekładam do formy , piekę w piekarniku nagrzanym do 130 stopni z termoobiegiem przez 70 minut . Bezę studzę .
  • Szarlotka na biszkopcie z masą bananową i chrupiącą bezą z sezamem 2. W tej samej formie piekę biszkopt . Białka ubijam z solą na sztywno , dodaje cukier , cukier waniliowy , ubijam , dodaję żółtka , ubijam , dodaję mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia , mieszam . Ciasto wykładam na blaszkę , piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
  • Szarlotka na biszkopcie z masą budyniową i chrupiącą bezą z sezamem 3. Jabłka obieram , trę na tarce o dużych oczkach , podlewam wodą , duszę ok. 10 minut , dodaję galaretki , mieszam do rozpuszczenia galaretek . Masę studzę , gdy zacznie gęstnieć , wykładam na biszkopt , ciasto wstawiam do lodówki .
  • Szarlotka na biszkopcie z masą budyniowa i chrupiącą bezą z sezamem 4. 2 szklanki napoju bananowego doprowadzam do zagotowania , wlewam ostatnią szklankę zmieszaną z mąką , budyniem i cukrem , gotuję budyń . Budyń studzę . Margarynę ucieram na puch , dodaje po łyżce budyń , ucieram . Puszysty krem wykładam na masę jabłkową .
  • Szarlotka na biszkopcie z masą bananową i chrupiącą bezą z sezamem 5. Na masę bananową wykładam delikatnie bezę , lekko dociskam . Ciasto wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny . Ciasto posypuję cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować