Szarlotka na biszkopcie z kremem bananowym i chrupiącą bezą z sezamem

  • wyświetlono: 689 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne ciasto , doskonałe od święta i na każdy inny dzień:) Cieniutki biszkopt do towarzystwa tym razem wybrał wspaniałe jabłka , lekką masę oraz chrupiącą , anielską bezę . Doskonale sprawdzi się do kawy czy herbaty na deser w gronie rodziny czy znajomych .

123
  • 18 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Masa jabłkowa:
1 kg. jabłek
2 galaretki agrestowe
1/2 szklanki wody
Krem bananowy:
3 szklanki napoju - banan zielony
2 łyżki mąki pszennej
2 budynie bananowe - 40 g. każdy
1/2 szklanki cukru
250 g. margaryny
Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sezamu białego
Dodatkowo:
blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm . x 38 cm .
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka na biszkopcie z kremem bananowym i chrupiącą bezą z sezamem

  • Szarlotka na biszkopcie z masą bananową i chrupiącą bezą z sezamem1. Pierwszą robię bezę . Białka ubijam z solą na sztywno , ciągle miksując dodaje cukier , cukier waniliowy , miksuję do uzyskania lśniącej masy , dodaje mąkę ziemniaczaną , miksuję , dodaję sok , miksuję . Masę przekładam do formy , piekę w piekarniku nagrzanym do 130 stopni z termoobiegiem przez 70 minut . Bezę studzę .
  • Szarlotka na biszkopcie z masą bananową i chrupiącą bezą z sezamem2. W tej samej formie piekę biszkopt . Białka ubijam z solą na sztywno , dodaje cukier , cukier waniliowy , ubijam , dodaję żółtka , ubijam , dodaję mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia , mieszam . Ciasto wykładam na blaszkę , piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
  • Szarlotka na biszkopcie z masą budyniową i chrupiącą bezą z sezamem3. Jabłka obieram , trę na tarce o dużych oczkach , podlewam wodą , duszę ok. 10 minut , dodaję galaretki , mieszam do rozpuszczenia galaretek . Masę studzę , gdy zacznie gęstnieć , wykładam na biszkopt , ciasto wstawiam do lodówki .
  • Szarlotka na biszkopcie z masą budyniowa i chrupiącą bezą z sezamem4. 2 szklanki napoju bananowego doprowadzam do zagotowania , wlewam ostatnią szklankę zmieszaną z mąką , budyniem i cukrem , gotuję budyń . Budyń studzę . Margarynę ucieram na puch , dodaje po łyżce budyń , ucieram . Puszysty krem wykładam na masę jabłkową .
  • Szarlotka na biszkopcie z masą bananową i chrupiącą bezą z sezamem5. Na masę bananową wykładam delikatnie bezę , lekko dociskam . Ciasto wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny . Ciasto posypuję cukrem pudrem .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastosezambezajabłkaDesermasaszarlotkamasa bananowa

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami

Pachnące słodkimi jabłkami i cynamonem...

SZARLOTKA Z BEZĄ

Dodane przez: magdzia44448

SZARLOTKA Z BEZĄ

Kwaśny smak jabłek idealnie łączy...

malinowe na jagodowym biszkopcie

Dodane przez: martula85

Ciasto z malinowym kremem na jagodowym biszkopcie

Jagodowy biszkopt ładnie się prezentuje...

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

Dodane przez: She_Patrizia

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

Ciasto podawane na zimno, nie za...

ciasto

Dodane przez: Aga72

Krucha szarlotka z bezą

Dziś wymyśliłam szarlotkę czy jabłecznik...

ciasto

Dodane przez: Aga72

Szarlotka sypana z bezą

Wczoraj wieczorem tak sobie siedziałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE