• 1 godz. 30 min

Szarlotka z dużymi kawałkami owoców zainspirowana podczas wizyty w McCaffe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    Ciasto-
    - 400 gr mąki
    - 200 gr masła
    - 100 gr cukru
    - 3 żółtka
    - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany
    - szczypta soli

    Jabłka:
    - ok 2 kg twardych i kwaśnych jabłek
    - łyżka cukru
    - garść rodzinek (opcjonalnie)

    Beza:
    -3 białka
    -150 gr cukru pudru
    -2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka mccaffe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    1. Ciasto - masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, sól, proszek i mąkę i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok pół godziny.
    2. Jabłka obieramy, usunąć gniazda i pokroić na nieregularne, dość duże kawałki. Wstawiamy do dużego garnka, wsypujemy cukier i wszystko dusimy co chwilę mieszając. Z jabłek powinna nam wyjść mazista masa z dużymi kawałkami owoców.
    3. Z białek ubijamy pianę po czym dodajemy do niej cukier waniliowy, cukier puder i mąkę ziemniaczaną i mieszamy na niskich obrotach.
    4. Ciasto wykładamy do formy na tartę. Obkładamy dno i boki. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. (Można je obciążyć kładąc na ciasto w formie papier do pieczenia i wysypać groszek lub ryż)
    5. Po upływie 30 min na ciasto wykładamy gotowe jabłka a na nie bezę. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.

Porady

Jabłka muszą być twarde i kwaśne. Opcjonalnie można dodać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować