Szarlotka mccaffe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
1. Ciasto - masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, sól, proszek i mąkę i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok pół godziny.
2. Jabłka obieramy, usunąć gniazda i pokroić na nieregularne, dość duże kawałki. Wstawiamy do dużego garnka, wsypujemy cukier i wszystko dusimy co chwilę mieszając. Z jabłek powinna nam wyjść mazista masa z dużymi kawałkami owoców.
3. Z białek ubijamy pianę po czym dodajemy do niej cukier waniliowy, cukier puder i mąkę ziemniaczaną i mieszamy na niskich obrotach.
4. Ciasto wykładamy do formy na tartę. Obkładamy dno i boki. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. (Można je obciążyć kładąc na ciasto w formie papier do pieczenia i wysypać groszek lub ryż)
5. Po upływie 30 min na ciasto wykładamy gotowe jabłka a na nie bezę. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Porady
Jabłka muszą być twarde i kwaśne. Opcjonalnie można dodać rodzynki.
Komentarze