Szarlotka kukurydziana (bez cukru, bez jajek)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lubię smak i zapach mąki kukurydzianej. Chyba kojarzy mi się z chrupkami kukurydzianymi z dzieciństwa :) Szarlotka ta jest bardzo krucha i smaczna. Dzięki cynamonowi i galaretce pomarańczową pachnie przecudnie. Do szarlotki nie dodawałam cukru bo znajduje się on w galaretce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki (na formę o śr. 30 cm lub podobną):
    1 szkl mąki krupczatki
    1 szkl mąki kukurydzianej
    200 g margaryny
    kilka łyżek jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kg jabłek
    cynamon
    galaretka np. pomarańczowa
    kilka łyżek wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Bezy

Szarlotka kukurydziana (bez cukru, bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki, margarynę, proszek do pieczenia siekamy nożem na stolnicy. Dodajemy kilka łyżek jogurtu i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 2/3 ciasta wykładamy do tortownicy lub kwadratowej niewielkiej formy. Ciasto w formie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Pozostałe ciasto również chowamy do lodówki na około 1 godzinę.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Z lodówki wyjmujemy formę wyłożoną ciastem, zdejmujemy folię spożywczą i podpiekamy w piekarniku około 10-15 min. Jabłka obieramy, pozbawić gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Jabłka przekładamy na patelnię lub do garnka i smażymy. 5-10 minut przed końcem smażenia dodajemy pół łyżeczki cynamonu, galaretkę w proszku i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia galaretki.
  • 3. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty lub skubiemy i posypujemy tym odrobinami ciasto. Ciasto pieczemy 30-40 w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować