Szarlotka kukurydziana

0 (0 ocen)

  • Średni

To bardzo smaczna i oryginalna szarlotka. Dzięki płatkom i dodatku cynamonu w ogóle nie przypomina tradycyjnej szarlotki.

  • Średni

Składniki:

  • - Ciasto: 1 sztuka
    - żółtka: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 2.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - masło: 200 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - śmietana 18%: 2 łyżki

    - DODATKOWO:: 1 sztuka
    - płatki kukurydziane: 1 szklanka
    - jabłka: 10 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier: 2 łyżki
    - gałka muszkatołowa tarta: 2 łyżeczki
    - mielony cynamon: 2 łyżeczki
    - białko: 1 sztuka

    - GLAZURA: 1 sztuka
    - cukier puder: 1 szklanka
    - mleko: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka kukurydziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka wbić do szklanki, dolać mleka do 2/3 jej wysokości. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na nienatłuszczoną blaszkę.
  • 2. Ciasto w blaszce posypać płatkami kukurydzianymi. Ułożyć jabłka pokrojone w plastry, posypać je mieszaniną cukru (szkl. + 2 łyżki), cynamonu i gałki. Rozwałkować 2 część ciasta, wyłożyć na jabłka. Na cieście rozsmarować ubite białka.
  • 3. Składniki glazury dokładnie wymieszać. Polać gorącą szarlotkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Płatki Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mielenie

Podobne przepisy

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To może cię zainteresować