Szarlotka krucha

4.5 (147 ocen)

Tradycyjne ciasto o niepowtarzalnym smaku

Składniki:

  • ok. 1 kg uprażonych jabłek
    3 szklanki mąki
    1 margaryna
    2 żółtka i jedno całe jajko
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka oleju
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    zapach arakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka krucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekaj z mąką, dodaj pozostałe składniki. Szybko zagnieć ciasto.
  • 2. Z ciasta utwórz gruby wałek., odetnij 1/3 ciasta i schowaj ją do lodówki. Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkuj mniej więcej na wielkość blachy.
  • 3. Na wysmarowaną masłem blachę wyłóż rozwałkowane ciasto, na ciasto wyłóż uprażone jabłka.
  • 4. Na jabłka wyłóż schłodzoną, rozwałkowaną, pozostałą 1/3 ciasta. Posklejaj boki ciasta, aby jabłka nie wypłynęły.
  • 5. Dla ładnego wyglądu ciasta, można lekko ubić białka, które pozostały i posmarować wierzch ciasta.
  • 6. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 70 min (w piekarniku z termoobiegiem na środkowej półce).

Porady

Aby spód ciasta nie zmiękł od jabłek, należy posmarować go ubitym białkiem i oprószyć mąką. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować