Szarlotka królewska z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Serek mascarpone połączyć z cukrami.
Budyń rozpuścić w 1/2 szklanki soku, resztę soku zagotować z cukrem, dodać rozpuszczony budyń w soku i jeszcze raz zagotować . Przestudzić.
Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą i zagnieść.
2.Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem pudrem , dodać pokrojone masło , śmietanę ,cukier waniliowy, żółtko i szybko zagnieść ciasto.
Po czym go rozwałkować na prostokątny placek i przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tarą blaszki.
Ciast nakłuć widelcem i podpiec przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić,wyłożyć przestudzony budyń, starte jabłka, masę serowa i posypać kruszonką.
Ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 30 minut.
Komentarze