Szarlotka królewska z kremem z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem i stopniowo dodawać do jajek. Ale mieszać już delikatnie łopatką. Przelać na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 min w 175*C.
Biszkopt odwrócić, zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.
2.Masa: Jabłka obrać, pokroić w cząstki, włożyć do garnka, wlać wodę i smażyć ok.15 min.Pocukrować w/g uznania.Odstawić z ognia i wsypać suche galaretki i wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Wylać na biszkopt i schłodzić do zestalenia.
3.Krem: Żelatynę rozmieszać w przegotowanej gorącej wodzie i odstawić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie ubić z serkiem, dodawanym porcjami. Na koniec ubić z letnią żelatyną, ale nie długo. Zaraz wyłożyć na placek i rozsmarować.
4.Dekoracja: Galaretki włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu.Ciągle mieszać aż do ich rozpuszczenia, jak gęstnieją, to podlać znowu troszkę gorącej wody. (ciężko się rozpuszczały,ale nie dałam za wygrane). Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać placek w esy-floresy.
Komentarze