Szarlotka królewska z kremem z mascarpone

  • wyświetlono: 324 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Szarlotka inna niż tradycyjna.Ciasto biszkoptowe z jabłkami w galaretce i kremem. Zmodyfikowałam mój stary przepis. Ciasto wyszło bardzo pyszne.

Babcia Tereska
  • 24 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT:
-5 jaj
-170 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-90 g. mąki tortowej
-90 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA GALARETKOWO-JABŁKOWA
-1700 g jabłek na czysto
-1/2 szklanki wody
-cukier-w zależności jakie są jabłka
-3 galaretki agrestowe


KREM ŚMIETANKOWY Z MASCARPONE
-800 ml. śmietanki 30 %
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-500 g. serka mascarpone
-30 g. żelatyny
-150 ml. wody

ESY-FLORESY:
-150 g. Bułgarskich Galaretek wieloowocowych
-trochę wody do rozpuszczania

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka królewska z kremem z mascarpone

  • SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z KREMEM Z MASCARPONE1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem i stopniowo dodawać do jajek. Ale mieszać już delikatnie łopatką. Przelać na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 min w 175*C.
    Biszkopt odwrócić, zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.
  • SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z KREMEM Z MASCARPONE2. Masa: Jabłka obrać, pokroić w cząstki, włożyć do garnka, wlać wodę i smażyć ok.15 min.Pocukrować w/g uznania.Odstawić z ognia i wsypać suche galaretki i wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Wylać na biszkopt i schłodzić do zestalenia.
  • SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z KREMEM Z MASCARPONE3. Krem: Żelatynę rozmieszać w przegotowanej gorącej wodzie i odstawić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie ubić z serkiem, dodawanym porcjami. Na koniec ubić z letnią żelatyną, ale nie długo. Zaraz wyłożyć na placek i rozsmarować.
  • SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z KREMEM Z MASCARPONE4. Dekoracja: Galaretki włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu.Ciągle mieszać aż do ich rozpuszczenia, jak gęstnieją, to podlać znowu troszkę gorącej wody. (ciężko się rozpuszczały,ale nie dałam za wygrane). Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać placek w esy-floresy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretka agrestowabiszkopt jasnyszarlotka królewskaSZARLOTKA Z KREMEM

Komentarze

Podobne przepisy

Niezawodne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Dodane przez: BARB

Niezawodne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Uwielbiane w moim domu, wilgotne...

BISZKOPTOWE Z KREMEM MASCARPONE, PORZECZKĄ I GALARETKĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWE Z KREMEM MASCARPONE, PORZECZKĄ...

Ciasto podobne do poprzedniego,...

Ciasto marchewkowe z krem z białej czekolady i mascarpone

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady...

Ciasto marchewkowe to jeden z moich...

ciasto czekoladowe z cukinią i kremem mascarpone

Dodane przez: klementynka

ciasto czekoladowe z cukinią i kremem mascarpone

To ciasto na pewno zasmakuje czekoholikom.Jest...

szarlotka królewska

Dodane przez: agarybak76

Szarlotka królewska

Pyszne, klasyczne ciasto, które...

Szarlotka krucho - biszkoptowa kremem śmietanowo - budyniowym

Dodane przez: juchab

Szarlotka krucho - biszkoptowa z kremem śmietanowo...

Wielowarstwowe ciasto z dodatkiem...