Szarlotka królewska z kremem z mascarpone

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szarlotka inna niż tradycyjna.Ciasto biszkoptowe z jabłkami w galaretce i kremem. Zmodyfikowałam mój stary przepis. Ciasto wyszło bardzo pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -5 jaj
    -170 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -90 g. mąki tortowej
    -90 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA GALARETKOWO-JABŁKOWA
    -1700 g jabłek na czysto
    -1/2 szklanki wody
    -cukier-w zależności jakie są jabłka
    -3 galaretki agrestowe


    KREM ŚMIETANKOWY Z MASCARPONE
    -800 ml. śmietanki 30 %
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -500 g. serka mascarpone
    -30 g. żelatyny
    -150 ml. wody

    ESY-FLORESY:
    -150 g. Bułgarskich Galaretek wieloowocowych
    -trochę wody do rozpuszczania
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Biszkopty Galaretki

Szarlotka królewska z kremem z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z KREMEM Z MASCARPONE 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem i stopniowo dodawać do jajek. Ale mieszać już delikatnie łopatką. Przelać na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 min w 175*C.
    Biszkopt odwrócić, zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.
  • SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z KREMEM Z MASCARPONE 2. Masa: Jabłka obrać, pokroić w cząstki, włożyć do garnka, wlać wodę i smażyć ok.15 min.Pocukrować w/g uznania.Odstawić z ognia i wsypać suche galaretki i wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Wylać na biszkopt i schłodzić do zestalenia.
  • SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z KREMEM Z MASCARPONE 3. Krem: Żelatynę rozmieszać w przegotowanej gorącej wodzie i odstawić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie ubić z serkiem, dodawanym porcjami. Na koniec ubić z letnią żelatyną, ale nie długo. Zaraz wyłożyć na placek i rozsmarować.
  • SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z KREMEM Z MASCARPONE 4. Dekoracja: Galaretki włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu.Ciągle mieszać aż do ich rozpuszczenia, jak gęstnieją, to podlać znowu troszkę gorącej wody. (ciężko się rozpuszczały,ale nie dałam za wygrane). Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać placek w esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka agrestowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować