Szarlotka królewska

  • wyświetlono: 185 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Szarlotka królewska odkryta na nowo.

  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

biszkopt:
5 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki typ 405
łyżka skrobi kukurydzianej
szczypta soli
łyżeczka esencji waniliowej

masa jabłkowa
2 kg obranych i pokrojonych w kawałki jabłek (odmiana szara reneta)
szklanka cukru
łyżeczka zmielonego cynamonu
zmielony kardamon na czubek łyżeczki
100-150 ml wody
szczypta soli
łyżeczka agaru

krem mleczny:
600 g masła w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru
250 ml gorącego wiejskiego mleka

polewa z czarnym kakao

tortownica lub rant o średnicy 30 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka królewska

  • biszkopt1. biszkopt:
    Jaja wbijamy do dzieży robota kuchennego, wsypujemy cukier i sól. Końcówką - rózga ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy jajecznej - tzw. kogel-mogel. Pod koniec ubijania wlewamy esencję waniliową.

    Wyłączamy mikser planetarny.

    Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią kukurydzianą. Dokładnie mieszamy łopatką silikonową.

    Ciasto wylewamy do tortownicy lub rantu.

    Pieczemy w 175°C około 20-25 minut, do suchego patyczka.

    Biszkopt studzimy na kratce.
  • jabłka2. masa jabłkowa:
    Obrane i pokrojone w kawałki jabłka, przekładamy do garnka o nieprzywierającym dnie. Dodajemy agar, cukier, wodę, cynamon, kardamon i sól. Prażymy pod przykryciem 10 minut. W czasie prażenia mieszamy kilka razy.
  • 3. Rant wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Na dno układamy biszkopt. Na biszkopt wylewamy gorące jabłka. Wyrównujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • krem4. krem mleczny:
    Masło ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy cukier puder, ucieramy. Do puszystej masy cienką strużką wlewamy gorące mleko, cały czas miksując. Po dodaniu całego mleka zwiększamy obroty na maksymalne i ubijamy jeszcze 2-3 minuty.
  • krem5. Krem wykładamy na zimną masę jabłkową, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
  • 6. Na zastygnięty krem wylewamy polewę. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
    Ciasto przed podaniem wyjmujemy z rantu/tortownicy kroimy ostrym nożem.

Porady

Przepis na polewę: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lsniaca-polewa-z-czarnego-kakao

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szarlotka królewska.

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik królewski

Dodane przez: BARB

Sernik królewski

Sernik królewski to zdecydowany...

Szarlotka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Szarlotka

Chodziła już za mną od dłuższego...

Szarlotka

Dodane przez: Kasia2201

Szarlotka

Delikatna szarlotka która wyśmienicie...

Szarlotka

Dodane przez: mzka

Szarlotka

Najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek...

JABŁECZNIK  KRÓLEWSKI

Dodane przez: Mariola123

JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

Jabłecznik królewski jest tak pyszny...

szarlotka

Dodane przez: Monia06

szarlotka

Pyszna szarlotka według mojego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE