Szarlotka królewska

5 (188 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szarlotka królewska odkryta na nowo.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jaj
    szklanka cukru
    szklanka mąki typ 405
    łyżka skrobi kukurydzianej
    szczypta soli
    łyżeczka esencji waniliowej

    masa jabłkowa
    2 kg obranych i pokrojonych w kawałki jabłek (odmiana szara reneta)
    szklanka cukru
    łyżeczka zmielonego cynamonu
    zmielony kardamon na czubek łyżeczki
    100-150 ml wody
    szczypta soli
    łyżeczka agaru

    krem mleczny:
    600 g masła w temperaturze pokojowej
    1,5 szklanki cukru pudru
    250 ml gorącego wiejskiego mleka

    polewa z czarnym kakao

    tortownica lub rant o średnicy 30 cm
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt:
    Jaja wbijamy do dzieży robota kuchennego, wsypujemy cukier i sól. Końcówką - rózga ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy jajecznej - tzw. kogel-mogel. Pod koniec ubijania wlewamy esencję waniliową.

    Wyłączamy mikser planetarny.

    Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią kukurydzianą. Dokładnie mieszamy łopatką silikonową.

    Ciasto wylewamy do tortownicy lub rantu.

    Pieczemy w 175°C około 20-25 minut, do suchego patyczka.

    Biszkopt studzimy na kratce.
  • jabłka 2. masa jabłkowa:
    Obrane i pokrojone w kawałki jabłka, przekładamy do garnka o nieprzywierającym dnie. Dodajemy agar, cukier, wodę, cynamon, kardamon i sól. Prażymy pod przykryciem 10 minut. W czasie prażenia mieszamy kilka razy.
  • 3. Rant wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Na dno układamy biszkopt. Na biszkopt wylewamy gorące jabłka. Wyrównujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • krem 4. krem mleczny:
    Masło ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy cukier puder, ucieramy. Do puszystej masy cienką strużką wlewamy gorące mleko, cały czas miksując. Po dodaniu całego mleka zwiększamy obroty na maksymalne i ubijamy jeszcze 2-3 minuty.
  • krem 5. Krem wykładamy na zimną masę jabłkową, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
  • 6. Na zastygnięty krem wylewamy polewę. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
    Ciasto przed podaniem wyjmujemy z rantu/tortownicy kroimy ostrym nożem.

Porady

Przepis na polewę: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lsniaca-polewa-z-czarnego-kakao

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować