masa jabłkowa
2 kg obranych i pokrojonych w kawałki jabłek (odmiana szara reneta)
szklanka cukru
łyżeczka zmielonego cynamonu
zmielony kardamon na czubek łyżeczki
100-150 ml wody
szczypta soli
łyżeczka agaru
krem mleczny:
600 g masła w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru
250 ml gorącego wiejskiego mleka
Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Jaja wbijamy do dzieży robota kuchennego, wsypujemy cukier i sól. Końcówką - rózga ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy jajecznej - tzw. kogel-mogel. Pod koniec ubijania wlewamy esencję waniliową.
Wyłączamy mikser planetarny.
Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią kukurydzianą. Dokładnie mieszamy łopatką silikonową.
Ciasto wylewamy do tortownicy lub rantu.
Pieczemy w 175°C około 20-25 minut, do suchego patyczka.
Biszkopt studzimy na kratce.
2.masa jabłkowa:
Obrane i pokrojone w kawałki jabłka, przekładamy do garnka o nieprzywierającym dnie. Dodajemy agar, cukier, wodę, cynamon, kardamon i sól. Prażymy pod przykryciem 10 minut. W czasie prażenia mieszamy kilka razy.
3.Rant wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Na dno układamy biszkopt. Na biszkopt wylewamy gorące jabłka. Wyrównujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
4.krem mleczny:
Masło ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy cukier puder, ucieramy. Do puszystej masy cienką strużką wlewamy gorące mleko, cały czas miksując. Po dodaniu całego mleka zwiększamy obroty na maksymalne i ubijamy jeszcze 2-3 minuty.
5.Krem wykładamy na zimną masę jabłkową, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
6.Na zastygnięty krem wylewamy polewę. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
Ciasto przed podaniem wyjmujemy z rantu/tortownicy kroimy ostrym nożem.
Porady
Przepis na polewę: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lsniaca-polewa-z-czarnego-kakao
Komentarze