Szarlotka królewska

4.5 (159 ocen)

Może i w czasach PRL-u nie było zbyt dużo różnych pyszności,ale jedno jest pewne.Ówczesne przysmaki to było coś!Z mleka w proszku mama robiła na każde święta szarlotkę królewską.Uwielbiałam ją za rozpływającą się w ustach, słodką masę mleczną, która świetnie komponowała się z kwaskowymi jabłkami.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    160 g cukru
    100 g mąki tortowej
    35 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Masa jabłkowa:
    1,5 litra jabłek prażonych
    2 galaretki cytrynowe
    Masa mleczna:
    160 g mleka w proszku
    140 g cukru pudru
    250 g masła
    2 żółtka
    9 łyżek zimnej wody
    Polewa czekoladowa:
    150 g czekolady mlecznej
    5 łyżek mleka
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy będą gorące dodajemy galaretki i mieszamy do momentu, aż galaretki się rozpuszczą. Tak przygotowane jabłka wykładamy na biszkopt i równamy. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
    Masa mleczna:
    Żółtka przekładamy do szklanej lub metalowej miski i dodajemy zimną wodę. W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i zmniejszamy gaz. Miskę z żółtkami stawiamy na garnku i ubijamy na parze. Masa powinna zgęstnieć i podwoić swoją objętość. Do ubitych żółtek dodajemy cukier i mieszamy. Na sam koniec dodajemy mleko w proszku i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po łyżce masy mlecznej i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Masę wykładamy na jabłka i równamy. Chłodzimy w lodówce.
  • 3. Polewa czekoladowa:
    Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Tak przygotowana polewą dekorujemy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować