Szarlotka królewska

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od mamy, idealny deser do kawy

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 szt jaja,
    1 szkl cukier,
    1 szkl mąka tortowa,
    1/2 szkl mąka ziemniaczana,
    2 łyżeczki proszek do pieczenia,
    Nadzienie:
    1,5 kg jabłka,
    2 op galaretka wiśniowa,
    cukier do smaku,
    Krem:
    1,5 szkl mleko,
    1/2 szkl cukier,
    1 kostka masło,
    2 łyżki budyń śmietankowy,
    2 łyżki mąka,
    1 szt żółtko jaja
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Biszkopty

Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Ubić białka na sztywno, dodać szklankę cukru i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wymieszać mikserem. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 min.
  • 2. Nadzienie
    Jabłka utrzeć i udusić (bez cukru), następnie dodać galaretki i cukier. Pozostawić do ostygnięcia
  • 3. Krem
    1 szklanki mleka zagotować z cukrem. W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy budyń i mąkę a następnie pomału wlewamy do wrzącego mleka cały czas mieszając. Gotujemy aż zgęstnieje następnie studzimy. Masło ucieramy mikserem dodajemy porcjami budyń, pod koniec dodajemy żółtko.
  • 4. Ciasto przekroić na pół, wyłożyć nadzienie jabłkowe, przykryć drugą połową biszkoptu i wyłożyć na wierzch krem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować