Szarlotka królewska

5 (178 ocen)

Delikatna, pyszna i rozpływająca się w ustach, a do tego znika w mgnieniu oka! :)

Składniki:


  • Biszkopt:
    5 jajek
    szczypta soli
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    łyżka cukru
    1,5 opakowania galaretki pomarańczowej

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietany kremówki 30%
    opakowanie śnieżki do śmietany

    Dodatkowo:
    czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż masa będzie błyszcząca. Następnie dodajemy żółtka i obie mąki. Mieszamy delikatnie do połączenia składników. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach w blasze o wymiarach 22x33cm.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce jarzynowej. Umieszczamy w garnku, podlewamy odrobiną wody i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy masa jabłkowa ładnie się zesmaży, zdejmujemy z palnika i dodajemy cukier oraz galaretki, mieszamy do rozpuszczenia galaretek.
    Biszkopt kroimy na dwa blaty i przekładamy je gorącą masą jabłkową, zostawiamy niedużą ilość masy do posmarowania wierzchu drugiego blatu biszkoptowego, po to aby masa śmietanowa się lepiej trzymała
  • 3. Masa śmietanowa:
    Kremówkę ubijamy, dodajemy śnieżkę, ubijając jeszcze chwilę, aż nie będzie grudek. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wierzch posypujemy startą czekoladą- wedle gustu mleczną, lub gorzką.
    Ciasto zostawiamy do wystygnięcia masy jabłkowej, następnie wstawiamy do lodówki.

Porady

Ciasto najlepsze jest na następny dzień, gdy masy odpowiednio stężeją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować