Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
białka z solą ubić na sztywno, następnie dodać cukier, a jak już się rozpuści dodawać po jednym żółtku a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 min.
2.masa jabłkowa:
jabłka obrać i pokroić oraz poddusić aż się prawie rozpadną i do takich gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać aż się rozpuszczą i równo rozprowadzą. jak masa zacznie tężeć należy wylać ją na biszkopt, wyrównać i schłodzić , najlepiej w lodówce. na zimne jabłka kładziemy bitą śmietanę i dekorujemy
3.bita śmietana:
schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia i miksować na sztywną pianę a następnie dodać zimną rozpuszczoną galaretkę ciągle miksując. wyłożyć śmietanę na jabłka, wyrównać i udekorować. schłodzić i już można kroić. smacznego
Porady
można użyć śmietanfix. jabłka jeśli są kwaśne to dodać trochę cukru.
Komentarze