szarlotka królewska

0 (0 ocen)

fajne lekkie ciasto. łatwe szybkie i nie drogie. każdemu wychodzi i smakuje.

Składniki:


  • blaszka 35x40

    ciasto biszkoptowe:
    4 jaja
    3/4 szkl cukru
    1 szkl mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli


    masa jabłkowa:
    1- 1,5kg jabłek
    2 galaretki truskawkowe


    bita śmietana:
    minimum 300 ml śmietany 30%
    1 cytrynowa galaretka rozpuszczona

    do dekoracji:
    cukrowa kolorowa posypka
    czekoladowe płatki

Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczony biszkopt 1. biszkopt:
    białka z solą ubić na sztywno, następnie dodać cukier, a jak już się rozpuści dodawać po jednym żółtku a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 min.
  • 2. masa jabłkowa:
    jabłka obrać i pokroić oraz poddusić aż się prawie rozpadną i do takich gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać aż się rozpuszczą i równo rozprowadzą. jak masa zacznie tężeć należy wylać ją na biszkopt, wyrównać i schłodzić , najlepiej w lodówce. na zimne jabłka kładziemy bitą śmietanę i dekorujemy
  • 3. bita śmietana:
    schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia i miksować na sztywną pianę a następnie dodać zimną rozpuszczoną galaretkę ciągle miksując. wyłożyć śmietanę na jabłka, wyrównać i udekorować. schłodzić i już można kroić. smacznego

Porady

można użyć śmietanfix. jabłka jeśli są kwaśne to dodać trochę cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy