szarlotka królewska

0 (0 ocen)

  • 40 min

lubię piec dla rodzinki a że siedze w domu i nie pracuje to siedze w kuchnim i coś kuchce.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:3szkl.mąki
    0,5szkl.cukru
    1 kostka margaryny
    5 żółtek
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Masa:1 kg jabłek oraz cynamon do posypania
    Piana:5 białek
    0,5szkl. cukru
    kisiel wiśniowy

Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę,a następnie posiekać z margaryną.Dodać żółtka,cukier i cukier waniliowy.Zagnieść ciasto.
  • 2. Podzielić ciasto na trzy części.Do jednej z nich dodać kakao i wyrobć.Wszystkie części zawinąć w folię(każdą oddzielnie)i włożyć do zamrażarki na 20minut.
  • 3. Jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przenieść do przygotowanej wcześniej formy.
  • 4. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć na cieście i posypac cynamonem.
  • 5. Na warstwe jabłecznązetrzeć na tarce ciemne ciasto.
  • 6. białka ubić na sztywną pianę,w połowie ubijania dodać po troch cukier oraz na końcu ubujania kisiel.Nałożyć na ciasto.
  • 7. Ciasto jasne zetrzeć na pianę z białek.
  • 8. Piec ok.60minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy