Szarlotka królewska. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
wszystkie składniki na ciasto(oprócz kakao) zagnieść,podzielić na 2 części i do jednej dodać kakao.Włożyć do lodówki na pół godziny.
2.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,odcisnąć z nadmiaru soku.
3.Piana:
białka ubić na sztywną pianę,wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia,na koniec dodać kisiel.
4.Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.
5.Jasne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy,nakłuć widelcem.Nałożyć jabłka i oprószyć cynamonem.Nałożyć pianę i ciemne ciasto ,które należy skubać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
6.Włożyć do piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
7.Upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Porady
Jeżeli jabłka mamy zbyt kwaśne możemy je posypać cukrem.
Komentarze