Szarlotka królewska.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Pyszne ciasto ,które piekłam już wiele razy.Pachnące jabłkami i cynamonem z lekko cytrynową pianką.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki pszennej
    pół szklanki cukru
    pół kostki masła lub margaryny (12,5 dag )
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany 12 %
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    Piana:
    2 białka
    4 łyżki cukru
    1 dowolny kisiel ( u mnie cytrynowy)
    Jabłka:
    pół kilo jabłek
    cynamon
    Dodatkowo:
    bułka tarta i margaryna do posmarowania blaszki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka królewska. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto:
    wszystkie składniki na ciasto(oprócz kakao) zagnieść,podzielić na 2 części i do jednej dodać kakao.Włożyć do lodówki na pół godziny.
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,odcisnąć z nadmiaru soku.
  • 3. Piana:
    białka ubić na sztywną pianę,wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia,na koniec dodać kisiel.
  • 4. Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.
  • Z jabłkami. 5. Jasne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy,nakłuć widelcem.Nałożyć jabłka i oprószyć cynamonem.Nałożyć pianę i ciemne ciasto ,które należy skubać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Do pieczenia. 6. Włożyć do piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Ciasto. 7. Upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Jeżeli jabłka mamy zbyt kwaśne możemy je posypać cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować