Dwie wersje pysznej szarlotki. Szarlotka na biszkopcie ze smażonymi jabłkami i pianką.Szarlotka inna niż tradycyjna.
1 godz. 40 min
Składniki:
biszkopt:
-5 jaj
-170 g. cukru
-85 g. mąki tortowej
-85 g. maki ziemniaczanej
-1 czubata łyżeczka proszku do piecz.
-1 cukier waniliowy
nowa wersja:
masa jabłkowa:
-1,5 kg jabłek na czysto
-2 galaretki agrestowe
-cukier-w zależności jakie są jabłka
krem śmietankowy:
-250 ml. śmietanki 30 %
-1 krem śmietankowy do tortów, w proszku.
bita śmietana:
-2 jogurty greckie po 400 g.
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 galaretka, mocno owocowy smak
- 2 szklanki wody
do posypania:
- 1/2 startej mlecznej czekolady
==================
stara wersja, biszkopt j.w
masa jabłkowa:
-3 kg jabłek
-2 galaretki cytrynowe
-cukier-w zależności jakie są jabłka
bita śmietana:
-1 śmietana 30%-330 g.
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka wody
Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-
Białka ubijamy ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 30x40 cm. z papierem,25 min w .175*.
2.masa jabłkowa-Obrać jabłka, pokroić w kawałeczki, włożyć do garnka i smażyć ok.15 min.
3.Odstawić z ognia i zaraz dodać suche galaretki i wymieszać. Ostudzić masę do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt i schłodzić.
4.krem śmietankowy-Śmietankę ubić z kremem i rozsmarować na jabłkach.
5.Rozpuścić galaretki w gorącej wody. Ostudzić do lekkiego tężenia.Zmiksować jogurt z pudrem, potem galaretkami.Zaraz wylać na krem i schłodzić.
6.Górę ozdobić w/g własnego gustu.Schłodzić w lodówce.
Komentarze