Szarlotka królewska

4.5 (146 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, klasyczne ciasto, które sprawdzi się przy każdej okazji: komunii, urodzinach, przyjęciu,...itp. Jest niezawodne i łatwe do przygotowania :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt: 5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa jabłkowa: 1,5-2 kg jabłek
    2 galaretki zielone
    łyżeczka cynamonu
    masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30 proc
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 op.żelatyny fix (deserowej) dr.Oetcera (16 g)
    ponadto: 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubićna sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Całość przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (o wym.25/40 cm). Piec 30-40 minut w 180 st. Ostudzić.
  • 2. Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć na patelnię, dodać cynamon i zalać 3/4 szklanki wody. Podprażyć, dopóki jabłka trochę zmiękną (ale nie rozpadną się), a płyn zredukuje. Dodać galaretki, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Masa śmietanowa: kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć ze śmietaną. Na upieczony, zimny biszkopt wylać stężałe jabłka i wyłożyć masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć czekoladę i wstawić do lodówki na min.3-4 godz. (a najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować