Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubićna sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Całość przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (o wym.25/40 cm). Piec 30-40 minut w 180 st. Ostudzić.
2.Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć na patelnię, dodać cynamon i zalać 3/4 szklanki wody. Podprażyć, dopóki jabłka trochę zmiękną (ale nie rozpadną się), a płyn zredukuje. Dodać galaretki, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
3.Masa śmietanowa: kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć ze śmietaną. Na upieczony, zimny biszkopt wylać stężałe jabłka i wyłożyć masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć czekoladę i wstawić do lodówki na min.3-4 godz. (a najlepiej na całą noc).
Komentarze