Szarlotka japońska w polewie dekorowana

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Znana szarlotka japońska w polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje na świąteczny stół.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto : 4 jajka
    jabłka 300 g
    mak mielony 150 g
    cukier puder 200 g
    margaryna 125 g
    grysik, semolina 5 łyżek
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    orzechy włoskie 25-30 g
    jagody goji 20 g
    Lustrzana polewa : margaryna 125 g
    cukier 110 g
    kakao 3 czubate łyżki
    żelatyna 1/2 płaskiej łyżeczki
    Dekoracje : suszone kolorowe jabłka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka japońska w polewie dekorowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szarlotka japońska 1. Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tartą.
    Jabłka wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku.
    Następnie wkładamy jabłka, mieszamy.
    Na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę z białek, semolinę, bakalie i lekko mieszamy.
    Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy w 180 C około 55 minut.Studzimy.
  • 2. Polewa:
    Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody.
    Margarynę z cukrem rozpuścić i lekko zagotować.
    Zmniejszyć płomień dodać kakao, mieszać do połączenia się składników.
    Polewę zdjąć z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę i intensywnie mieszać.
    Od razu polewać ciasto.
    Po chwili szarlotka japońska w polewie lustrzanej może być przybrana kolorowymi jabłkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jagody Kakao Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować