Szarlotka inaczej- z kaszą

5 (146 ocen)

Ciasto robi się błyskawicznie, więc polecam osobom zapracowanym i kochającym szarlotki :).

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 20 cm
    Składniki:
    • 1,5 szklanki kaszy manny,
    • 1,5 szklanki mąki tortowej,
    • 2 łyżeczki cynamonu,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 180 g masła,
    • Około 1,3 kg obranych jabłek,
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka inaczej- z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana blaszka 1. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Boli smarujemy masłem.
  • przygotowane sypkie składniki 2. Do miski przekładamy sypkie składniki- mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia oraz cynamon. Za pomocą łyżki dokładnie łączymy składniki.
  • starte masło 3. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach (powinno być mocno schłodzone).
  • starte jabłka 4. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • wykładanie kolejnych warstw 5. Na dno przygotowanej tortownicy wysypujemy ¼ części sypkich składników. Na kasze wykładamy ¼ części masła. Na to układamy 1/3 jabłek.
  • ostatnia wyłożona warstwa jabłek 6. W ten sam sposób naprzemiennie układamy dalsze warstwy. Powinno być 4 warstwy wymieszanych sypkich składników i 3 warstwy jabłek. Po każdym nałożeniu warstwy sypkiej wykładamy masło.
    Ostatnia warstwę powinna stanowić kasza. Na jej górę wykładamy ostatnia części masła i delikatnie ją skrapiamy wodą.
    Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w 180˚C. Górna warstwa powinna się zrumienić. Zanim wyjmiemy ciasto z formy powinno ono ostygnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować