Szarlotka inaczej

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz. 15 min

Szarlotka w zupełnie nowym wykonaniu. Smaczna i łatwa w przyrządzeniu.

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • Nadzienie: 3 łyżki miodu, 2 jajka, 5 dag mąki, 60dag jabłek, 15dag orzechów.

    Ciasto: 0,5 kostki masła, jajko, 25dag mąki, 2 łyżeczki miodu, , łyżeczka proszku do pieczenia, odrobina soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić nożem, wrzucić do miski i dodać do niej pozostałe składniki.
    Dobrze zgnieść ciasto , po czym włożyć je do lodówki na 120min.
  • 2. Obrać jabłka, utrzeć je na tarce, dodać bakalie, żółtka i miód.Białka ubić pianę i dodać ja do masy jabłkowej.
  • 3. Ciasto rozwałkować, po czym wyłożyć nim spód dobrze nasmarowanej tłuszczem blaszki, a następnie wylać na nie masę.
    Piec w piekarniku ok. 60min w 160'C.

Porady

Ciasto można na koniec posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować