SZARLOTKA DLA ŁASUCHA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ta szarlotka znika zaraz po upieczeniu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto: 3 szklanki mąki, 4 żółtka, 3 łyżki cukru, 1 kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    Piana: 4 białka, szczypta soli, 1 kisiel (najlepiej cytrynowy), 1 szklanka cukru;
    Jabłka: 1,5kg jabłek (najlepiej szara reneta), 10dag rodzynek, 1 cukier waniliowy, 1/4 łyżeczki cynamonu
    margaryna do wysmarowania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka dla łasucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieć ciasto i odstaw na 40minut do lodówki. Po tym czasie wyłóż 2/3 ciasta na wysmarowaną blachę, ewentualnie rozwałkuj. Podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 2. Jabłka zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem waniliowym, cynamonem i rodzynkami. Po 15 minutach odciśnij nadmiar soku i wyłóż jabłka na podpieczone ciasto.
  • 3. Ubij białka na sztywno, dodaj kisiel i cukier i jeszcze raz ubijaj. Pianę wyłóż na jabłka.
  • 4. Na pianę zetrzyj pozostałe ciasto i piec około 1 godziny w 180 stopniach. SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kisiel Rodzynki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować