Szarlotka cytrynowa z kremem grysikowo - miodowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szarlotka zawsze i wszystkim smakuje, a jeśli dodamy do niej pyszny krem... Niebo w gębie:)

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    500g mąki
    150g cukru pudru
    200g zimnego masła
    2 jajka
    2 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem grysikowy:
    500ml mleka
    ½ szklanki kaszy manny koniecznej błyskawicznej
    4 łyżki miodu
    100g masła

    Masa jabłkowa:
    1000g obranych jabłek
    3 łyżki cukru
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżeczka żelatyny
    ¼ szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka cytrynowa z kremem grysikowo - miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Z podanych składników zarobić ciasto, podzielić je na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Drugie ciasto upiec tak samo.
  • 2. Krem grysikowy: Mleko zagotować, gdy zawrze, cienkim strumieniem wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Przykryć grysik folią spożywczą, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem, kremową masę, pod koniec wlać miód.
  • 3. Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę i żelatynę w proszku i mieszać do ich rozpuszczenia. Lekko tężejące jabłka przełożyć na pierwszą część ciasta, przykryć drugim. Wyłożyć krem grysikowy, ozdobić według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować