Szarlotka cytrynowa z kremem grysikowo - miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Z podanych składników zarobić ciasto, podzielić je na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Drugie ciasto upiec tak samo.
2.Krem grysikowy: Mleko zagotować, gdy zawrze, cienkim strumieniem wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Przykryć grysik folią spożywczą, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem, kremową masę, pod koniec wlać miód.
3.Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę i żelatynę w proszku i mieszać do ich rozpuszczenia. Lekko tężejące jabłka przełożyć na pierwszą część ciasta, przykryć drugim. Wyłożyć krem grysikowy, ozdobić według uznania.
Komentarze